Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Utöver trivsel- och ordningsregler gäller föreningens stadgar.
För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare/hyresgäst. Även övriga familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga boende kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmana boende att följa reglerna.
1. Om allmän aktsamhet och ordning
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen. Kvällar och helger kontaktas SOS Alarm vid akut eller livshotande fara.
Båtar, husvagnar eller dylikt får inte ställas upp i området. Nyttja heller inte ditt skötselområde som upplag för skrot, virke och sopor m.m.
Grillar och torkvindor bör placeras på ett sådant sätt att grannar inte blir störda.
Ägaren av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning. Hundar och katter skall hållas kopplade så att de inte är till besvär för de andra bostadsrättsinnehavarna.
Lastbilar, traktorer och liknande fordon bör inte tillåtas i bostadsområdet mer än vid nödvändiga transporter och arbeten.
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.
Mata inte fåglar och kaniner inom området då djurmaten riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur. Var också noggrann med att stänga kärl till sopor och dörrar till soprum av samma anledning.
2. Om säkerhet
Meddela gärna grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid. Främja grannsamverkan.
Du har ansvar för att din lägenhet är utrustad med fungerande brandvarnare. Om din lägenhet saknar brandvarnare kontakta styrelsen.
Kör försiktigt med fordon i området. Maxhastighet är 10 km/h.
Parkering sker inte på gatan, utan endast på angivna parkeringsplatser eller på egen upplåten mark på garageuppfart.
Besökande till BRF Västra Nidingen hänvisas till besöksparkeringen.
Håll buskar och staket på maxhöjden 80cm vid utfart och gatuhörn. Närmare information om sikttriangeln lämnas av styrelsen.
3. Om betalning av årsavgiften
Årsavgiften är uppdelad i månadsvis avisering. Denna har alltid förfallodag enligt upplåtelseavtalet dvs. den sista dagen i föregående månad. Avgiftsuppbörden regleras enligt bostadsrättslagen 7 kap. § 14-30. I korthet beskriver dessa lagparagrafer bostadsrättsinnehavarens rättigheter och skyldigheter i samband med betalning av den månatligt uppdelade årsavgiften.
Inbetalning av månadsavgiften skall vara föreningen tillhanda senast vid förfallodagen. Om bostadsrättsinnehavaren dröjer med inbetalningen kan bostadsrättsinnehavaren förlora nyttjanderätten av bostadsrätten enligt bostadsrättslagen.
Vid sen inbetalning debiteras en dröjsmålsränta samt en påminnelseavgift.
4. Om avfallshantering, el-avfall och kemiska produkter
Alla boende i föreningen skall hålla soprummet snyggt och städat. Soprummet får ej användas till annat än hushållsavfall. Tänk på att sortera soporna för att hålla gemensamma kostnader nere.
Annat avfall såsom glas, wellpapp, tidningar, plast mm tas med till källsorteringsstationen. Kärlen i soprummet får ej fyllas så att locken inte går att stängas.
Miljöfarligt avfall såsom färg, lösningsmedel, oljor och batterier skall lämnas på miljöstation. Dessutom skall all el- och elektronikavfall samlas in särskilt enligt lag. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation.
5. Om störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn och inte störa grannar med ljud, otrevligt bemötande eller hot. Lagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse av styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen.
Tänk på att det kan vara lyhört i fastigheten. Dessa regler gäller dygnet runt men är extra angelägna att beakta mellan kl 22.00 – 7.00. Tala med Dina närmaste grannar om Du planerar kalas eller annat som kan generera ljud. För gräsklippning, spikning, borrning mm gäller att utföra dessa sysslor efter kl. 09.00 och före kl. 20.00.
Om du blir störd av din granne, skall du i första hand kontakta denne, och försöka lösa problemet. En störande granne måste först få reda på att han eller hon stör, och sedan en chans att bättra sig. Fungerar inte detta, så får du kontakta styrelsen. I detta skede bör du börja dokumentera störningarna så noga som möjligt. Observera att för att driva ett fall till vräkning krävs mycket noggrann dokumentation, gärna från flera medlemmar.
6. Om lägenhetsunderhåll, balkong, skötselområde samt gemensamma ytor.
Bostadsrättshavaren ansvarar för skötsel och underhåll av lägenheten samt skötselområde.
Föreningen svarar för det yttre underhållet. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste bostadsrättsinhavaren se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att ha uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
De gemensamma utrymmen och ytor ansvarar och sköts av bostadsrättsinnehavarna gemensamt. Föreningen skall årligen ha två städdagar avseende våra gemensamma utrymmen och ytor, en på våren och en på hösten. Styrelsen meddelar datum inför varje tillfälle. Dessutom delas arbetsuppgifter ut så som gräsklippning, rensning och städning av soprum under sommarhalvåret (skötselveckor). I redskapsförrådet finns möjlighet att låna verktyg för att underhålla medlemmens skötselområden och kunna sköta sina åtagande på städdagarna samt skötselveckorna. Nyckel finns att hämta hos styrelsemedlemmarna.
Skottning av skötselområde sköts av bostadsrättsinnehavaren, medan de gemensamma ytorna lejs bort till entreprenör.
7. Om förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten och på din eventuella upplåtna mark. Du får t ex lägga nya golv eller byta ut vitvaror. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Även om styrelsen har givit tillstånd så ansvarar bostadsrättsinnehavaren för att renoveringen görs fackmannamässigt, att den följer gällande lagar och regler samt nödvändiga myndighets tillstånd erhålls.
Enligt Bostadsrättslagen får bostadsrättshavare inte utan tillstånd i lägenheten utföra åtgärder som innefattar:
- Ingrepp i en bärande konstruktion
- Ändring av befintlig ledning av avlopp, värme eller vatten
- Eller annan väsentlig ändring av lägenheten.
Skriftlig förfrågan ska i god tid lämnas till styrelsen, med uppgifter på vad som skall göras, hur det ska göras och vem som ska utföra det. Bifoga en ritning med måttangivelser. Styrelsen godkänner den skriftliga förfrågan på ett styrelsemöte och du får ett skriftligt svar.
Om en bostadsrättshavare genomför en ändring i lägenheten utan tillstånd kan föreningen ålägga medlemmen att återställa lägenheten till tidigare skick endast om ändringarna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Eftersom föreningen bär ansvaret för den yttre fasaden måste all påverkan på fasad även ansökas om till styrelsen, t ex uppsättning av markis. Paraboler och andra antenner får inte sättas upp på en sådan höjd så risken finns att den kan falla ned och skada person eller egendom.
Om bostadsrättsinnehavaren vill byta dörr, fönster eller garageport så skall dessa vara vita och bekostas av bostadsrättsinnehavaren.
8. Om andrahandsuthyrning
Bostadsrättsinnehavaren får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Se bostadsrättslagen 7 kap. § 10 och stadgarna §47. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.
9. Om Du tänker flytta
Att bo i bostadsrätt innebär att du tillsammans med de övriga medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger och förvaltar föreningens bostäder och de gemensamma anläggningarna. Du har en besittningsrätt till din lägenhet som är obegränsad i tid, vilket innebär att du enbart kan sägas upp för avflyttning om du inte betalar fastlagda avgifter till föreningen eller allvarligt bryter mot föreningens ordningsregler för boendet. Du har rätt att sälja din lägenhet till i stort sett vem som helst och till valfritt pris. Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Föreningen kan endast motsätta sig överlåtelsen om köparen inte är skötsam eller har otillräcklig ekonomi. Överlåtelseavtal och ansökan om utträde respektive inträde i föreningen skall lämnas till styrelsen av ny medlem.
Elmätare och fjärrvärme skall avläsas på tillträdesdagen. Överskjutande kostnader eller tillgodoräknande regleras direkt mellan köpare och säljare. Inga krav kan i efterhand riktas mot föreningen. Avräkning för vatten anses ingå i köpeskillingen.
Vid lägenhetsförsäljning skall säljaren till köparen överlämna följande: pärmen med skötselinformation, inklusive stadgar och trivsel-och ordningsregler, nyckel till vattenutkastet (gäller ej lägenhet nr. 14, 16, 22 samt 24) och samtliga till lägenheten hörande nycklar.